Vinets dag den 22 januari

Igår var det vinets dag – en av alla olika dagar som uppmärksammas i Sverige.

Här är en kort del av en artikel:
Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag
Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen.  I andra länder sammanfaller Vinets dag även med firandet av vinodlarnas skyddshelgon S:t Vincent.

Vem var S:t Vincent?

S:t Vincent hette egentligen Vincent av Zaragoza, och kom från norra Spanien. Han greps under spanska religionsförföljelserna omkring år 304. Trots många försök att få honom att ge upp sin tro lyckades man inte. Denna livskraft står inte vinrankan långt efter, vilket sannolikt är ett av skälen till att han blivit vinodlarnas skyddshelgon. Ett annat skäl sägs vara att han, genom sin åsna, sägs ha uppfunnit beskärningen. Vincent ska ha stannat till vid en vingård, och medan han pratade med vinodlarna glufsade hans åsna i sig flera av vinrankornas skott. Året efter blev skörden mindre, men väldigt mycket bättre, vilket antogs vara ett resultat av åsnans beskärande av rankorna.

Vi ”firade” dagen med att äta en lite gammeldags middag, åtmindstånde vad det gäller smakerna. Fläskfilé provencale med vitlökssmör. Gott! och till vin valde vi en lättgillad och mycket prisvärd Pinot Noir.