Bilder till salu

VÄLKOMMEN HIT

Jag hoppas du botaniserar runt bland flikar och sidor, texter och bilder. Du är mer än välkommen att fråga och undra – använd fliken Kontakt så svarar jag så fort jag kan – anger du ett telefonnummer ringer jag om du vill.

I princip är alla bilder till salu i den storlek och kvalitet du önskar. En del bilder på personer är undantagna.
Bilder upp till A3 format (297 x 420 mm) printar jag själv. Övriga format lämnar jag till en printstudio.

Jag har färdigställt ett antal bilder med olika motiv och i standardformatet A3 eller kvadratiskt 297 x 297 mm. Samtliga bilder är utskrivna på Fine Art Papper (se nedan). Efter bilderna finns en beskrivning hur jag rent praktiskt ramar mina bilder själv på ett kvalitativt och hållbart sätt. Samt hur du enkelt återanvänder ramen med ett nytt konstverk.

Bilder till salu  – ”anpassade för standardramar
Bilderna är printade i ett format som passar i motsvarande passepartout med utrymme för en liten marginal + lite extra för numrering och signering av varje bild. Pris 700 SEK/bild. Varje bild är numrerad och signerad och finns i 11 exemplar. Skicka mig ett mail så löser vi ditt köp. Antingen kommer du till mig i Kolbäck eller jag till dig eller skickar jag bilden i en ”säker” transport-förpackning.

Skrolla och klicka på bilderna för full storlek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fine Art Print
Ett syrafritt premiumpapper. Oftast gjort av bomull, ibland av bambu.
Olika kvaliteter, pappersvikter och ytstrukturer (grängning) används till olika bildändamål. Används vid fotografisk reproducering av målade konstverk och benämns då gicclétryck, vilket är identisk med fotografiska utskrifter. Här kan du läsa mer om det. Fine Art Print har, vid korrekt montering, en livslängd på över 70 år. Papperskvaliteten är känsligt och avsett att användas vid inramningar. Kallas därför ibland för konstpapper. Kvalitetsmässigt ger det ett överlägset synintryck. Kostar mer. Jag använder mig oftast av Hahnemüehle Photo Rag 308 gram. 

Ramar
Färdigköpta standardramar i en affär eller hantverksmässigt gjorda ramar som skall passa konstverket och förstärka dess uttryck? 
Priset på originalet kanske ofta styr valet av ram. Dyrare konstverk = värd en dyrare ram. Kanske det finns en mellanväg?
Bilderna ovan är anpassade till standardformatet A3 eller kvadratiskt 297 x 297 mm. Ramen är 40 x50 cm. ”Hålet” i dess passepartout är då i A3 format. Se ex. nedan.

Inramning
Så här gör jag med många av mina egna bilder och en del jag köper av andra.
Ramar, passepartouter och baksidor finns ofta i olika standardformat (upp till viss storlek). Likaså finns fotopapper i ”motsvarande” format. Det är viktigt att montera din bild i en så ”syrafri miljö” som möjligt. Annars riskerar du att olika bindmedel (klister o. dyl.) läcker ut och sakta bryter ner din Fine Art Bild. Därför väljer du ram med minsta möjliga påverkan samt passepartout och bakstycke av samma ”syrafria” kvalitet.

Alltså
Köp ram + passande syrafri passepartout + syrafri baksida. Du behöver även syrafri tejp för att montera bilden. Finns bl.a. hos Clas Ohlson). Ramen du köper har glas (köp ej plastglas) på framsidan och oftast ett masonitstycke med upphägningsanordning på baksidan. Plocka bort masonitbakstycket, kolla att det inte är damm på glaset. Fäst passepartouten mot en fönsterruta hemma (kolla att den snedskurna sidan är mot glaset) – fäst den mot fönstret med ett par små maskeringstejpbitar. Klipp till ett par små (ca 2 cm långa) bitar av den syrafria tejpen. Måtta in bilden mot passepartouten mot bildöppningen så att det blir ett jämt avstånd kring vänster – längst upp – höger sida. Lite bredare nertill. Fäst bilden med de små bitarna av syrafri tejp i överkant av bilden mot passepartouten (se bild nedan). Ta loss från fönstret. Kolla om du behöver damma av bilden + extra koll så att tavelramens glas är dammfri. Lägg i passepartout med bild. Lägg dit det syrafria bakstycket. Avsluta med masonitbakstycket – fäst det mot tavelramen. Har du fått damm mellan bild och glas är det bara att göra om. Förhoppningsvis har du ett snyggt resultat. När du vill byta bild är det bara att demontera och rama in den nya med samma material. Hemma har jag några tavellister där konstverken byts ganska ofta.

Tänk på: Passepartout finns i olika vita nyanser. Vanligt är kritvitt, neutralt vitt samt offwhite. Det är oftast önskvärt att passepartouten skall passa ihop med den vita tonen i bildens papper. På de två exemplen här har jag valt offwhite vilket fungerar hyggligt bra till färgbilden, sämre till den svart-vita bilden. Ett ”säkrare” val  hade varit neutralt vitt som passar bra till det papper jag valt att printa på. Passepartouter finns i flera andra färger än vitt, ex:is svart, brunt, grått. De här ramarna av metall har jag köpt på FrameIT.

 

Jag har ställt passepartouten på fönsterkarmen med den skurna bildkanten mot fönstret.
Ta lite maskeringstejp (den blå sorten släpper lättast och utan märken) och fäst passepartouten 
mot fönstret.
Klipp till ett par syrafria klisterremsbitar på ca 2 cm vardera. Ha dem lättillgängliga.
Passa in bilden så att den vita ramen blir lika stor runt vänster – övre – höger sida. den nedre blir lite bredare.
Detta för att numrering och signering skall få rum.

 

 

 

 

 

 

Så här blev resultatet! Ramar i 40 x 50 cm format och bilden är i A3 format.