Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela

Det har vi inte gjort. Men vi har rest i samma geografi (på ett ungefär) som en av de mest populära lederna (Jakobsleden) till pilgrims staden Santiago de Compostela går. Aposteln Jakob är hela Spaniens skyddshelgon och likaså pilgrimernas skyddshelgon och han vilar här i Santiago de Compostela.

Den mest kända leden är från Lyon i Frankrike och till Santiago de Compostela. Hela 160 mil. Från den fransk/spanska gränsen är det 80 mil. För att kvalificera sig för ett pilgrimsbevis att man vandrat så krävs det att man gått 10 mil (30 mil för cyklister) samt och har tillräckligt med stämplar i sitt pilgrimspass. Stämplar erhålls i kyrkor, kloster och liknande religiösa platser. Dessutom i  härbärgen/hotell/matställen mm efter pilgrimsleden.

Vi såg pilgrimer lite här och var under vår resa. Hos en vinbonde slingrade sig pilgrimsleden mellan hans vinfält, en medeltida by med ett tidigare kloster visade sig vara ett betydelsefullt mål för vandrarna, i flera av de kyrkor/katedraler vi besökte, vi åt i en  restaurang som hade en speciell meny för pilgrimer. Alla hade de en stämpel som pilgrimerna kunde stämpla sitt pass med för att bevisa att man passerat längs en led som utgjorde minst 10 mil.

Oftast såg vi pilgrimerna som enstaka personer, ibland som par eller familj, ett kompisgäng men ibland var det ganska många, inte sällan med gemensam klädsel för att visa sitt syfte, tillhörighet och mål med sin vandring/cykling. Fascinerande. Vi besökte pilgrimsmässan, kl 12 i katedralen i Santiago de Compostela. Enl guiden vår så kommer mellan 2 – 3000 pilgrimer varje dag till Santiago de Compostela. Kyrkan var överfull tidigt och mycket berörande. Och när vi förstår vilket jobb det har varit för så många att ha kommit ända till sitt mål är det inte att undra på att många är tydligt känsloberörda.

Här några bilder på temat pilgrimsvandring och här en länk till ett svenskt reseföretag om du känner dig vandringssugen.
Lasse

Ensam vandrare som passerat mellan vinfälten.
Utanför en kyrka i en kuststad. Notera staven och packningarna.
Pilgrimsmusslans skal är en av symbolerna som visar riktningen.
Vandringsstavar till salu.
Katedralen i Santiago de Compostela.
Katedralens högaltare med den enorma rökelsekaret som kommer att svingas högt högt i slutet av pilgrimsmässan.
Inte svårt att förstå varför dessa kommer gående.
Pilgrimsmusslans skal hängde som symbol på mångas ryggsäckar.
Symboler som visar vilken väg du skall välja.
Lågmält visar symboler vägen.